mandag 7. november 2011

Kildeoppgave

Når man skal oppgi siterte verk i teksten er det vanskeligst med parafrase. Hvis man oppgir kilde for et direkte sitat er det ingen "konflikt" om det er et sitat eller ikke. Når man skriver om tekst er det ikke alltid like lett å vite om man skal nevne kilden i parentes/fotnote i teksten, eller om man bare skal nevne kilden i litteraturlista. I noen tilfeller kan det være vanskelig å vite om det du skriver om er andres tanker eller konkrete fakta, hvor man ikke trenger å oppgi kilden i teksten.

Jeg ser på kildene jeg har brukt som pålitelige. Grip teksten er en godkjent lærebok for Vg3. Hvis boken hadde vært useriøs hadde den ikke blitt godkjent av utdanningsdepartementet.
Den andre kilden er skrevet av Universitet i Agder, som er en statlig institusjon. Universiteter er en av de som arbeider med saktekster på svært høyt nivå. Man kan derfor være sikker på at deres kunnskap om kildehenvisning er troverdig.
Jeg kan også vite at kildene er troverdige fordi innholdet stemmer overens med hverandre og alle andre tekster jeg har lest om samme tema.














Når man bruker kilder er det viktig å være kritisk og bruke kilder som er pålitelige. Man bør sjekke om kildene man bruker er skrevet/publisert av seriøse forfattere/nettsteder/organisasjoner. Eksempel: domenenavn som ender med ".gov" er skrevet av amerikanske statlige institusjoner, og man kan derfor være sikker på at kilden er pålitelig. Det er også viktig å vurdere om kilden er nøytral, eller om den ser saken fra flere sider(gjelder drøfting av temaer). Som regel er det lett å se om en politisk tekst lener seg særlig mye til den ene siden, men noen ganger kan det være kamuflert "propaganda".

Det kan være vanskelig å finne pålitelige kilder hvis man skriver om et tema som ikke er så vanlig. De pålitelige kildene kan også være komplisert skrevet, og man kan da lett bli fristet til å bruke mer useriøse kilder slik som Wikipedia. Et smart triks kan være å bruke Wikipedia kun som en startskilde for å få oversikt, men ikke skrive om noe stoff man ikke finner andre steder. I blant har Wikipedia godt utfylte kildelister som gjør det lettere for leseren å utdype seg i stoffet og sjekke om stoffet er sant. Wikipediateksten fremstår også som mer pålitelig når den har kildeliste. Også andre tekster, f.eks. eksamenstekster, vil fremstå som mer pålitelige hvis de har godt utfylt kildeliste.


Bilde: http://forsvaret.no/sites/media/PublishingImages/bok.jpg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar