Virkemidler i klippet:
- Musikken: både melodien og sangteksten beskriver stemningen og følelsene til Mark etter han har satt sprøyten heroin. Musikken blir gradvis mer alvorlig, men aldri så alvorlig som det vanligvis blir hvis en person blir sendt til sykehuset i en film og viser holdningen personene rundt han har til rusmisbrukere.
- Lys og farger i klippet setter stemningen.
- Lyden av en sykebil som ikke skal til han understreker at heroinmisbrukere er sett ned på og lite tatt vare på i samfunnet.
- Teppet som han synker ned i skaper et skillet mellom han og verden og viser hvordan han føler seg.
- Den lystige dialogen viser holdningen han har til heroin og man skjønner derfor at han har gått på det en god stund.
http://thefilmexperience.net/storage/1990s/trainspotting6.JPG?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1303551461280 |
I en tekst blir stemningen beskrevet med ord mens den i filmer blir satt med lys, farger, bakgrunnsmusikk, bakgrunnstøy ol.
I bøker er mye overlatt til fantasien, f.eks. utseende på mennesker eller steder, mens i filmer er dette allerede bestemt.
Mange mener at bøker alltid er bedre enn filmer, fordi de mener kommer tettere på personene og kan bedre leve seg inn i stemningen i en bok, men mange foretrekker allikevel filmer fordi de synes det er lettere å forstå personenes intensjoner og stemningen i en film i forhold til en bok.
Siden man i filmer både har bilde og lyd, og det er plass til mange detaljer i hvert bilde, kan mye forklares i filmer i løpet av kun et par sekunder mens det i bøker tar flere sider å forklare. Et eksempel kan være en skummel lyd, som tre ulike mennesker reagerer på på ulike måter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar